Cookievoorkeuren
InstellingenIk ga akkoord
10x zo maak je een onuitwisbare indruk tijdens een sollicitatiegesprek

10x zo maak je een onuitwisbare indruk tijdens een sollicitatiegesprek

  • 28 mei 2024
  • Auteur: Eva

10x zo maak je een onuitwisbare indruk tijdens een sollicitatiegesprek

Je hebt gesolliciteerd op jouw droombaan en wacht in spanning of je wordt uitgenodigd.. Na het verlossende mailtje of telefoontje ben je natuurlijk superblij, maar daarna is het tijd voor het echte werk: de voorbereiding op het gesprek. Het belangrijkste is dat je jezelf bent. Maar hoe bereid je je voor? Hoe maak je een goede eerste indruk? En hoe overtuig je jouw gesprekspartner? Wij delen onze 10 beste tips voor het maken van een onuitwisbare indruk tijdens die eerste kennismaking.

"Het belangrijkste is dat je jezelf bent."

👉Tip 1: een goede voorbereiding is het halve werk

Cliché, maar zo waar. Denk van tevoren goed na over een verhaal over jezelf, bereid een pitch voor. Vaak is de eerste vraag namelijk: ‘Vertel eens iets over jezelf?’ Als je deze vraag vlot kan beantwoorden, begin je het gesprek goed en zal je misschien direct wat minder zenuwachtig zijn. Kijk ook eens op YouTube voor goede voorbeelden! 

Lees je ook in over de organisatie waar je solliciteert. Check allereerst hun social kanalen en lees de laatste posts om te zien wat er op dit moment speelt. Lees verder alles over de organisatie wat je maar kunt vinden. Is het bedrijf óf de branche pas nog in het nieuws geweest? Welke visie heeft de organisatie? En met wat voor projecten zijn ze nu bezig? Zoek ook op wie je gesprekspartner is en wat hij/zij doet. 

Zorg er tot slot voor dat je precies weet wat de functie inhoudt waar je op hebt gesolliciteerd. Staan er termen of vakjargon in de vacature die je niet kent? Zoek ze op. Wat houdt de functie volgens Google in? Zoek het op. Welke software en systemen worden er in de functie gebruikt? Je raadt het al: zoek het op! 😄

👉Tip 2: de basis is belangrijk

De állereerste indruk maak je door op tijd te komen en er verzorgd uit te zien. Met op tijd bedoelen we  zo’n 5 à 10 minuten voordat je jouw gesprek hebt. En heb je al nagedacht over wat je aan doet? Zorg dat je netjes gekleed bent. Kies iets wat past bij jezelf, maar ook  representatief is binnen de organisatie. Het is natuurlijk wel belangrijk dat jij je er lekker in voelt, anders voel je je ongemakkelijk en is de kans groot dat je niet helemaal jezelf kan zijn. 

👉Tip 3: neem een actieve houding aan

Jouw lichaamshouding is superbelangrijk. Daaraan kan jouw gesprekspartner al veel aflezen. Blijf daarom altijd staan als je even wacht en zit rechtop tijdens het gesprek. Probeer je ook een beetje aan te passen aan de persoon tegenover je. Is hij/zij heel rustig? Maak dan niet overdreven veel geluid of bewegingen. Blijf jezelf, maar voel de situatie aan.

👉Tip 4: wees positief en enthousiast

Iedereen vindt het fijn om positieve en enthousiaste mensen om zich heen te hebben, zo ook jouw gesprekspartner. Mensen met een negatieve houding of mindset zijn niet prettig om mee te kletsen of werken. Wees dus vrolijk en enthousiast en straal positiviteit uit. Formuleer vooral ook jouw vragen positief, dus niet: ‘hoeveel vakantiedagen heb ik?’ Maar: ‘ik ben benieuwd naar de arbeidsvoorwaarden, kun je mij daar iets over vertellen?’

 👉Tip 5: vraag maar raak

Hierboven noemden we al een vraag, maar het is slim om meerdere vragen voor te bereiden. Wat wil je weten over de functie en het bedrijf? Stel die vragen vooral, zo kom je voorbereid en geïnteresseerd over. Denk aan:

  • Hoe ziet een doorsnee werkdag of werkweek eruit? 
  • Wat zijn de grootste uitdagingen die bij deze functie horen? 
  • Hoe zou je de werksfeer/cultuur hier omschrijven? 

👉Tip 6: voer een gelijkwaardig gesprek 

Daarmee bedoelen we dat beide partijen vragen aan elkaar stellen, meningen en visies worden met elkaar gedeeld en is het duidelijk wat er van elkaar verwacht wordt. Dit leer je naarmate je meer ervaring opdoet, door regelmatig dit soort gesprekken te voeren, maar ook wanneer je meer zelfvertrouwen krijgt over jouw eigen kennis en kunde. In een gelijkwaardig gesprek laat je zien wat jouw toegevoegde waarde is!

👉Tip 7: onderbouw jouw competenties met concrete voorbeelden

Met bijvoorbeeld de STAR-methode kun je bewijzen dat jij ook echt over de competenties beschikt die je in jouw sollicitatiebrief noemde. Iedereen is aardig, sociaal, een teamspeler, analytisch, etc. Maar als je concrete voorbeelden geeft, ‘bewijs’ je dat je ook echt over die competenties beschikt. Schrijf van tevoren alle voorbeelden uit, zodat je die tijdens het gesprek zonder aarzelen kunt benoemen. 

"Onderbouw jouw competenties met concrete voorbeelden."

👉Tip 8: even nadenken is oké

Stelt jouw gesprekspartner een vraag waar je niet 1, 2, 3 het antwoord op weet? Geen probleem! Neem de tijd om even over de vraag na te denken en over hoe je hier het beste op kunt reageren. Om tijd te rekken zou je bijvoorbeeld een bevestigende vraag kunnen stellen, zoals: ‘Dus ik begrijp uit wat u zegt…’. Maak je geen zorgen als je echt geen antwoord kan geven op de vraag. Geef dan aan dat je het gaat uitzoeken of er iets langer over na moet denken en dat je er later op terug komt.  

👉Tip 9: wees professioneel maar toch persoonlijk 

Probeer tijdens een kennismakingsgesprek een goede balans tussen professioneel en persoonlijk te vinden. Benoem bijvoorbeeld situaties vanuit jouw vorige baan of studie, maar probeer ook eigenschappen of gebeurtenissen uit jouw persoonlijke leven uit te lichten. Door open te zijn en persoonlijke dingen te vertellen, onthoudt jouw gesprekspartner je gegarandeerd beter dan wanneer je dit niet doet. En wie weet komen jullie er op die manier ook wel achter dat jullie gemeenschappelijk interesses hebben. Altijd handig bij het (alvast) opbouwen van een collegiale band.

👉Tip 10: vraag om feedback 

Als je het durft, kun je kunt aan het eind van het gesprek vragen wat jouw gesprekspartner van het gesprek vond en of ze jou de opdracht zien doen. Als ze twijfelen en dit eerlijk benoemen, kun je daar op dat moment nog op inspelen. Doe je dat goed? Dan kom je professioneel over. Het kan natuurlijk ook gebeuren dat je op dat moment gelijk hoort dat ze met jou verder willen. Dat zou helemaal leuk zijn! Hoe dan ook, door deze vraag te stellen, laat je zien dat je graag feedback ontvangt en open staat voor kritiek. Kortom, geloof in jezelf en stel die vraag!

Klaar voor jouw sollicitatiegesprek?

Ben je na het lezen van onze 10 tips helemaal klaar voor jouw kennismaking? Mooi, dan kun je gelijk op de knop hieronder klikken en gezellig bij doen’r solliciteren. Waarom bij doen’r solliciteren? Wij bieden slimme starters de kans die ze verdienen, en klanten de aanpakkersmentaliteit die ze nodig hebben. Dit noemen we ‘Detacheren zoals het hoort’: vanuit een persoonlijke aanpak, gezellige thuisbasis en focus op groei.

Onze tips voor een goede eerste indruk gelijk in de praktijk brengen?

Ik wil solliciteren! 👏🏻




Wat is jouw verhaal?

#delen

Typemachine
Volg ons