Cookievoorkeuren
InstellingenIk ga akkoord
Beroemde doen'r: Matthijs ⛷

Beroemde doen'r: Matthijs ⛷

  • 29 augustus 2023
  • Auteur: Lisa

Dit is Matthijs, consultant bij doen'r én jarenlang professioneel alpineskiër geweest. Een echt talent op zowel de pistes, als op opdracht. In zijn derde levensjaar begon hij met skiën en heeft tot zijn achttiende op de latten gestaan. 

doen'r, mag ik je foto… 
Matthijs is tweevoudig Nederlands kampioen alpineskiën geweest. Op zowel de slalom als de reuzeslalom. Van zijn zestiende tot zijn achttiende was hij onderdeel van het Nederlands Nationaal Team. Om deze reden woonde hij destijds deels in Oostenrijk en een aantal andere Europese landen. Hij heeft zijn VWO dan ook afgerond op een LOOT school (lees: topsportschool), wat het voor hem mogelijk maakte om veel lessen te missen en toetsen op een later moment in te kunnen halen. 

Hoe heb je dit voor elkaar gekregen?! 
Hoe komt een Nederlander bij een sport als alpineskiën is een vraag die je jezelf waarschijnlijk stelt. "Mijn ouders hebben vroeger allebei veel gesport. Het was daarom vanzelfsprekend dat ik van jongs af aan ook die route zou afleggen. Maar, het probleem was dat ik eigenlijk niets écht leuk vond… Ik was niet van teamsport of vechtsporten en balgevoel had ik niet (eigenlijk nog steeds niet). Zodoende bleef er weinig over".

Als kind ging Matthijs elk jaar op wintersport en vond dat vanaf moment één fantastisch. Op zijn zevende begon hij met recreatief trainen bij Snowworld en werd hij lid van een wedstrijdteam. Daarna ging hij al gauw, als klein jochie, naar zijn eerste kamp in Oostenrijk. En de rest is geschiedenis…  

Even terugblikken
"De ervaring was, als ik er nu op terugkijk, heel bijzonder. Het feit dat je een half schooljaar mist, tijdens je middelbare school periode, omdat je zo druk bezig bent met topsport is natuurlijk heel ongewoon. Evenals het rondreizen door Europa voor wedstrijden als kleine jongen. Destijds was ik daar totaal niet mee bezig, simpelweg omdat je daar geen tijd voor hebt. Je bent volledig gefocust op trainen, trainen en nog eens trainen. Wanneer je ouder wordt en niet meer dagelijks met de sport bezig bent, bekijk je dat vanuit een heel ander oogpunt en zie je eigenlijk pas hoe bizar het allemaal is dat je dat van kleins af aan hebt meegemaakt." Destijds kreeg hij ook voornamelijk verbaasde reacties toen hij zijn omgeving vertelde dat hij begon met alpineskiën, gezien je dit niet vaak voorbij hoort komen.

Hoe zet je de kennis en vaardigheden die je hebt geleerd tijdens het sporten op hoog niveau in bij doen’r? 
"Ik denk dat je bij topsport in het algemeen veel vaardigheden leert als doorzettingsvermogen en tegenslagen te overkomen. Je leert een sterke werkethiek op te bouwen en vertrouwen te hebben in jezelf. Op opdracht ga ik er dan ook altijd met een open houding in en is mijn motto: "dit kan ik vast wel en mocht ik het nog niet kunnen, dan kan ik het altijd leren". Daarnaast krijg je als topsporter veel mee over coachen en gecoacht worden. Iets wat mij ook helpt bij het aansturen van anderen of juist het aangeven wat ik van anderen nodig hebt." 

Ook de piste afdalen door de ogen van Matthijs? Kijk dan een van zijn video's:  

.

 

Wat is jouw verhaal?

#delen

Typemachine
Volg ons