Cookievoorkeuren
InstellingenIk ga akkoord
Je eerste baan, hoe kom je er aan?

Je eerste baan, hoe kom je er aan?

  • 14 september 2022
  • Auteur: Whitley

Je eerste baan, hoe kom je ‘r aan?

Starters opgelet! Hoe kom jij aan een dijk van een baan? Onze aannemer Whitley heeft een aantal tips voor je! Lees snel door. 

Solliciteer direct!

Je hebt net je diploma op zak (of bijna) en bent volledig tot rust gekomen op de Spaanse stranden of tijdens een roadtrip door Frankrijk. En nu? Nu is het tijd om alles wat je hebt geleerd toe te passen in de praktijk. Tijd voor een baan! Maar hoe pak je dat aan? Hoe vind je een baan die bij je past? Hieronder vind je vier tips waarmee je jouw carrière een vliegende start geeft!

Tip 1. Kijk verder dan jouw neus lang is 👃

Wanneer je zoektocht naar een baan begint, kijk dan verder dan jouw neus lang is. Hoe ga je op zoek naar een passende nieuwe uitdaging? Tegenwoordig zijn er meer manieren om een baan te vinden dan via de traditionele vacaturesites zoals Indeed en Nationale Vacaturebank, denk aan:

  • Jouw netwerk. Gebruik je netwerk en sociaal media. Post bijvoorbeeld een professioneel bericht op LinkedIn en laat weten dat je op zoek bent. Gewoon doen! Daarnaast kun je ook jouw vrienden en familie benaderen. Zij kennen jou ontzettend goed en kunnen je wellicht aanbevelen.  
  • Speur social media af. Social media staat ook vol met advertenties van bedrijven die op zoek zijn naar een nieuwe medewerker. Nog een voordeel hiervan is, dat je gelijk ziet wat het bedrijf allemaal doet. Een fijne cultuur waar jij jezelf al in ziet werken is ontzettend belangrijk. 
  • Zorg dat je LinkedIn profiel er piekfijn uit ziet. Wie weet vindt een recruiter jou wel! 👀
    • Zorg voor een up to date LinkedIn profiel waarin je al je werkervaring beschrijft en daarbij duidelijk formuleert wat je taken en verantwoordelijkheden waren;
    • Laat zien dat je op zoek bent naar een baan en laat zien waar je interesses naar uitgaan. Gebruik hiervoor het stukje ‘info’ in je LinkedIn profiel; Een sprekende profielfoto is hét visitekaartje, dit geeft een eerste indruk. Kies een scherpe, representatieve foto waarop je er professioneel en verzorgd uitziet. Het liefst een foto waar jij op lacht. Dat straalt positiviteit uit.  

Tip 2. Liefde op het eerste gezicht? 🧡

Heb jij een uitdagende vacature gevonden? Kijk dan niet alleen naar de inhoud van de werkzaamheden, maar ook of de bedrijfscultuur en de collega’s bij je passen. 

Dit kun je onderzoeken door bijvoorbeeld bedrijfsvideo’s te kijken op Youtube of Instagram. En door de website door te lezen. Spreekt de (schrijf)stijl en de artikelen je aan? Kijk op LinkedIn naar de bedrijfspagina. Wat staat daar allemaal op? Welke mensen werken daar? 

Wellicht is er de mogelijkheid om een bakje koffie te drinken of lukt het om een afspraak te maken met een medewerker. Waarom is dit zo belangrijk? Managers en collega’s worden vaak genoemd als één van de belangrijkste redenen waarom mensen ontevreden zijn over hun werk. Dit kan er dus voor zorgen of jij je werk wel of niet leuk vindt. 

Zit je uiteindelijk aan de koffie met jouw potentiële manager of collega? Beoordeel deze dan ook zoals ze jou beoordelen. Vraag tijdens een ontmoeting naar concrete voorbeelden van de bedrijfscultuur om te zien of dat overeenkomt met jouw werkstijl. 

Tip 3. Begin bij het begin ↗️

Het is niet gek, juist heel goed, om te beginnen met een junior functie. Zo bouw je relevante ervaring op en laat je zien dat je gemotiveerd bent. Vaak gaan zaken in de praktijk heel anders dan dat je tijdens jouw opleiding hebt geleerd. Je denkt te weten hoe het werkt, maar komt er al gauw achter dat er een hoop te leren valt. 

Neem daar dan ook rustig de tijd voor. Jezelf ontwikkelen is niet iets wat je in één dag of week doet. Dit gaat met vallen en opstaan. Gebruik de eerste periode in een junior functie om fouten te maken, ideeën te opperen en ervaring op te doen. Laat zien dat je bereid bent om te leren en dat je er zin in hebt! Jouw droombaan komt vanzelf! 

Tip 4. Zorg voor een onderscheidend cv 

Een onderscheidend cv is ontzettend belangrijk! Jouw cv moet netjes en volledig zijn én moet vooral opvallen. Je hebt als starter nog weinig werkervaring, dus extra lastig om in een cv te laten zien wat je kunt. Lees al onze tips over een onderscheidend cv: https://doen-r.nl/bloggr/10-tips-voor-een-ondrscheidend-cv/. Neem ook hier goed de tijd voor. En heb je tijd over; maak dan een sollicitatievideo. Hierdoor weten wij zeker dat de recruiter jou niet vergeet!  

Tot slot: Geef niet op, ook jij gaat een toffe en passende baan vinden! Het kan dus best zijn dat jij te maken krijgt met tegenslagen! Daar leer je juist van. Vraag altijd om feedback en probeer dit direct toe te passen. Voor je het weet is het raak en kan jij aan de slag met jouw (eerste) baan!  

Vragen of opmerkingen? Meer tips nodig? Bakkie doen? Aannemer Whitley vertelt je graag meer. 😊 Neem contact met Whitley op! Of solliciteer direct. Tijdens ons kennismakingsgesprek is er meer dan genoeg ruimte voor jouw vragen! 

Lees hier alles over het sollicitatieproces! ✨

Wat is jouw verhaal?

#delen

Typemachine
Volg ons