Cookievoorkeuren
InstellingenIk ga akkoord
Jouw (eerste) contract tekenen: dat doen'r je zo.

Jouw (eerste) contract tekenen: dat doen'r je zo.

  • 26 augustus 2022
  • Auteur: Whitley & Eva

Jouw (eerste) contract tekenen: dat doen’r je zo. 

Hoera, je hebt een nieuwe baan! Supertof, maar weet jij wat je (netto!) gaat verdienen? Hoeveel vrije dagen heb je? En krijg je bijvoorbeeld reiskostenvergoeding? Voordat je bij jouw nieuwe werkgever begint, moet je eerst jouw contract tekenen. En daar komt meer bij kijken dan alleen het zetten van jouw handtekening. Waar let je op voordat je jouw arbeidscontract ondertekent? Wij vertellen het je!

Wij bieden Junio’r Consultants niet alleen een eerlijke kans op een uitdagende plek maar geven starters ook tips over o.a. een cv makeneen sollicitatiegesprek voorbereiden en in deze blog: een arbeidsovereenkomst controleren en ondertekenen.  

Hier moet je op letten bij het tekenen van jouw contract:

✅ Lees alles goed door… en nog een keer 🤓

Een contract is niet iets wat je even snel doorleest en dan ondertekent. Het gaat wel over jouw toekomst. Lees jouwcontract dus van a tot z door, zin voor zin, woord voor woord. Neem er echt de tijd voor en arceer zaken en zinnen die je belangrijk vindt. En wil je ergens meer over weten of snap je iets niet? Noteer dit gelijk. Later kun je alle punten in één mail of telefonisch met jouw nieuwe werkgever bespreken.

✅ Stel vragen aan jouw nieuwe werkgever

Dit is misschien best spannend, maar durf vragen te stellen aan jouw nieuwe werkgever. Denk niet ‘oh, dat zit wel goed’. Nee, bij de twijfel vraag je om verheldering. Staat jouw functieomschrijving bijvoorbeeld goed in jouw contract? Weet je waar je straks op beoordeeld wordt? Is er een cao? Wat doet en regelt jouw nieuwe werkgever allemaal voor je? Is het mogelijk om in de toekomst meer of minder uren te gaan werken? Als dit jou niet duidelijk is, ga dan het gesprek aan. Grote kans dat het allemaal wél goed zit en komt, maar je kunt het maar beter zeker weten,toch? Zo kom je later niet voor verrassingen te staan.

"Een contract is niet iets wat je even snel doorleest en dan ondertekent. Het gaat wel over jouw toekomst."

✅ Controleer een aantal belangrijke dingen

Het hele arbeidscontract bevat belangrijke informatie, maar een aantal punten is écht heel belangrijk om goed te controleren. We sommen ze voor je op:

Basiszaken

  • Duur van het arbeidscontract ⌛️: is het een arbeidscontract voor bepaalde of onbepaalde tijd? Klopt de duur met wat je had afgesproken?
  • Proeftijd ⏰: heb je een proefperiode, bijvoorbeeld van een maand, of niet?
  • Salaris 💶: kijk heel goed of het salaris dat jullie hebben afgesproken ook zo in jouw contract staat.
  • Vakantievoorwaarden 🏖: hoeveel vakantiedagen heb je? Worden overuren die je werkt ook omgezet in extra vakantie-uren of worden die uitbetaald?
  • Ziekte 🤒: wat wordt er gezegd over ziekmelden en ziek zijn?
  • Opzegtermijn 👋🏻: hoelang van tevoren moet je jouw baan opzeggen als je iets anders gaat doen? 

Eventuele extra’s

  • Reiskosten 🚗: moet jij met de auto, het openbaar vervoer of de fiets naar jouw werk? Dan is het wel zo prettig om een leaseauto/leasefiets of reiskostenvergoeding te krijgen.
  • Studiekosten 📚: worden eventuele studiekosten die jij moet maken door jouw werkgever vergoed? 
  • Pensioen 👴🏼: het duurt nog even, maar het is belangrijk om een goede pensioenregeling te hebben.
  • Concurrentiebeding 🤝🏻: dit is een beding waarbij je beperkt wordt in jouw vrijheid om na deze arbeidsovereenkomst op een bepaalde manier bij andere werkgevers of als zelfstandige te werken. Wordt hier iets over gezegd en ben je het daarmee eens?
  • Geheimhoudingsplicht 🤫: bij sommige bedrijven heb je een geheimhoudingsplicht. Dat houdt in dat je - terwijl je daar werkt én nadat daar werkt - zonder toestemming van jouw werkgever geen bedrijfsinformatie met anderen mag delen.
  • Extra’s 🎁: keert jouw nieuwe werkgever bonussen uit? Ontvang je een 13e maand? Of krijg je een individueel keuzebudget waarmee je vrije dagen, salaris of een eindejaarsuitkering kunt kopen (zoals bij doen’r 😉)? 

✅ Vraag een proforma loonstrook

Een brutosalaris is mooi, maar het gaat erom wat je netto overhoudt. Daarom is het verstandig om een proforma loonstrook bij jouw toekomstige werkgever aan te vragen. Dat is een proefloonstrook waarbij je direct ziet wat je – na aftrek van belasting, pensioen en eventueel een leaseauto – netto gaat verdienen. Maak ook een lijstje van jouw (verwachte) maandelijkse uitgaven en vergelijk het totaalbedrag met jouw nieuwe nettosalaris. Komt dat overeen? 

Wat goed is om tijdens het arbeidsvoorwaardengesprek te vragen is niet alleen wat het startsalaris voor jouw functie is, maar ook hoe de groei van het salaris eruitziet. Dan weet je op hoeveel geld je de komende maanden en jaren kunt rekenen. Bij doen’r geldt: de lucht is de limiet!

 "Vergelijk jouw uitgavenlijstje met jouw proforma loonstrook."

✅ Denk goed na en hak dan een knoop door

Nu je het contract goed hebt gelezen en eventueel dingen hebt laten aanpassen door jouw nieuwe werkgever (want ja, dat kan als je bovenstaande tips volgt en het op de juiste manier aanpakt!), is het tijd om de knoop door te hakken. Jij bepaalt uiteindelijk of je dit contract wilt ondertekenen. Is dat het geval? Gefeliciteerd, dan heb je officieel die nieuwe (droom)baan!

Klaar om te tekenen?

Denk jij nu: appeltje eitje, zo’n arbeidscontract controleren en tekenen? Heel goed, dan kun je gelijk bij doen’r solliciteren en daarna misschien wel ons arbeidscontract onder de loep nemen. 🔍

Wil jij binnenkort ook een arbeidscontract tekenen?

Solliciteer direct!

Of drink eerst een kopje koffie ☕️ met één van onze aannemers. Whitley & Joëlle vertellen je graag meer over jouw nieuwe functie! 😊

Wat is jouw verhaal?

#delen

Typemachine
Volg ons